GENZYME CENTER

GENZYME CENTER

Genzyme Center was an international collaboration between Behnisch, Behnisch & Partner (Design Architect), and Next Phase Studios (Executive Architect). Scott Payette led the executive team.

This corporate headquarters uses 34% less water and 42% less electricity than a comparable office building. It employs active daylight enhancement systems, fine particulate filtration, natural ventilation, and interior gardens to maximize occupant comfort and create to a productive work environment resulting in lower absenteeism, greater productivity, and increased worker retention.

Genzyme Building has been awarded a LEED Platinum rating by the U.S. Green Building Council and the RIBA Gold Metal for Design.

  • Active sun shading and daylighting systems
  • No carbon emissions
  • Green roof
  • PV solar array
  • LEED Platinum

Completed: 2003
Location: Cambridge, MA
Size: 287,000 SF
Cost: $43,000,000